MarokkoNU.nl


Interview met Hassan Berich, portretschrijver uit Tanger

Dit is de titel van de doos

Hassan Bericheen portretschrijver uit Tanger, vertelt over zijn nieuwe boek in het Arabisch “De leeuwen van Marokko in Qatar: een droom die de verbeelding te boven gaat” en zijn nieuwe ervaring met schrijven over voetbal.

ALM : Hoe kwam je op het idee om dit boek te schrijven? Was het voor of na de overwinning van Marokko tegen Portugal?
Hassan Berich : In volle euforie van Marokkanen na de geweldige prestatie van het nationale team in de eerste ronde van het WK in Qatar en de kwalificatie in de ronde van 16, organiseerde de Association Arouss Al Boughaz Tangier een eerbetoon ter ere van mij, en dit voor al mijn literaire geschriften. Onder de sprekers die hun getuigenis gaven over mijn werken, was mijn goede vriend en journalist Hamid Nakrachi die me aanbood om portretten te schrijven van de spelers van het nationale team en hun goede prestaties op dit WK. Ik vond het idee leuk en begon er de hele nacht over na te denken. Ik begon meteen vol passie en zonder onderbreking over dit onderwerp te schrijven. Ik wilde deze weddenschap winnen door lange uren te spenderen om dit nieuwe boek in recordtijd uit te brengen. Vooral omdat ik nog nooit over voetbal in het bijzonder en sport in het algemeen heb geschreven.

Wat zijn de gegevens en informatie waarop u vertrouwde om de portretten van de Atlas Lions te schrijven?
Het portret is mijns inziens een literair/journalistiek genre, dat niet noodzakelijkerwijs gebaseerd is op specifieke gegevens en preciezere referenties. Dit soort schrijven is een soort viering gebaseerd op een diepere visie, een psychologische analyse van het personage en wat hem onderscheidt van anderen. Uiteraard heb ik me voor het schrijven van het portret van elke speler gebaseerd op verschillende video’s van de wedstrijden en fragmenten uit televisieprogramma’s op zijn deelname met zijn teamgenoten aan het WK, zijn temperament en zijn reactie op elke behaalde overwinning. met de nationale selectie, maar ook van zijn reis vanaf zijn begin tot de integratie in zijn huidige club waar hij evolueert,…

Hoe heb je deze periode van groot succes voor het nationale team ervaren?
Zoals elke Marokkaanse, Arabische en Afrikaanse burger en supporter, heb ik geweldige, zeer ontroerende en uitzonderlijke momenten meegemaakt bij elk van de heldendaden van ons nationale team in Qatar. De meesten van ons hebben deze mengeling van tranen en vreugde gehad bij elke overwinning van de Atlas Lions. Het liet zien hoeveel we van ons land houden en van onze vlag die we met trots zien wapperen in de verschillende competities op internationaal niveau. Persoonlijk volgde ik de Atlas Lions in elke ronde van het WK met zeker enthousiasme, maar ook met grote stress die ik de hele wedstrijd niet aankon. Maar bij elke overwinning van de Atlas Lions wilde ik in Tanger de straat op om de vreugde met de burgers te delen. Daarna ging ik naar huis of naar het café om met meer passie mijn boek te schrijven. In de loop van de tijd ben ik onder de indruk geraakt van mijn enthousiasme voor mijn werk en hoe ik in een recordtijd van slechts 27 dagen dertig portretten van de leden van onze selectie heb kunnen maken in een boek van 220 pagina’s op groot formaat!

Wat betekent de overgang van literair schrijven naar voetbalschrijven voor jou?
In feite ben ik een portretschrijver, ik heb meer dan twintig jaar verschillende portretten geschreven van schrijvers, dichters, journalisten en politieke en publieke figuren, maar ik heb er nooit aan gedacht om in het nationale team te schrijven dan met zijn deelname aan de Qatar World Beker. Ik denk dat ik deze uitdaging heb gewonnen om dichterbij te komen door voetbal te schrijven. Zo kon ik een stuk schrijven dat getuigt van de glorieuze momenten van het nationale team.

Wie is de speler van de selectie die jou het meest heeft geraakt bij het schrijven van dit boek?
Ik hou van alle leden van ons nationale team, inclusief de wisselspelers, ze zijn allemaal gelijk in de liefde die ik voor ze heb. Ik moet zeggen dat we naast de geweldige prestatie van de Atlas Lions in Qatar alleen maar trots en zeer dankbaar kunnen zijn voor het geweldige werk van bondscoach Walid Regragui en de hele Marokkaanse delegatie die allemaal hebben meegewerkt aan de historische prestatie van onze spelers op dit WK. Maar in alle eerlijkheid, toen ik dit boek aan het schrijven was, ging mijn hart uit naar de doelman, Yassine Bono, en ik ben nog steeds erg onder de indruk van zijn talent en professionaliteit op het veld. Voor mij hield hij niet alleen de netten van Marokko lange tijd schoon, maar hij waakte over de droom van een heel volk!

Share: